Om MyEden

MyEden och den klimatsmarta konstruktionen är en rejäl nydaning för hobbyväxthuset. Men trots det tekniskt unika och moderna systemet är det faktiskt en 25 år gammal idé – som blivit verklighet. 

Historien bakom MyEden, med Bosse Rappnes egna ord:

I slutet  av 1990-talet, i samband med Tv-serien ”Äntligen Hemma”, byggde Bosse Rappne ett eget hobbyväxthus hemma på tomten. Ett växthus som utrustades med luftluckor som styrdes av konventionella kolvöppnare. Men där grydde också en idé om att också låta den sociala samvaron flytta in i det glasade rummet.

- Mamma Brita och jag hade jobbat rätt mycket och ville inte sitta inomhus i mörker så vi ställde in ett litet bord och några stolar i växthuset. Där kunde vi sedan sitta, umgås, prata och äta våra måltider när det blåste och regnade utomhus. En inspirerande nymodighet. 

Men Bosse ville dessutom få bättre fart på växtlivet. Det behövdes värme för till exempel tomater som inte vill ha lägre temperatur än tolv grader och för gurka som är ännu mer känslig.

- För att få värme skaffade jag en byggfläkt men den kommunicerade inte med luftluckorna som i sin tur öppnades eftersom värme stiger. För att få de båda att fungera tillsammans införskaffade jag två elektriska boxar med varsin givare. En för luftluckorna och en för fläkten. Det innebar en viss förbättring men de kommunicerade fortfarande inte med varandra. 

För att om möjligt utveckla hobbyväxthuset kontaktade Bosse 2009 klimatnestorn Olle Magnusson hos Cronholm & Magnussons Teknik AB i Landskrona – landets mest professionella företag för utveckling av moderna automatiklösningar inom trädgårds- och skogsnäringen.

– De hade då inte tid med hobbyväxthus men ordnade en begagnad växthusdator åt mig och då funkade mitt växthus. Jag blev glad och nöjd när jag kunde styra förutsättningarna.

Sex år senare hörde Olle och sonen Jonatan Magnusson av sig och var beredda att försöka utveckla den klimatsmarta idén för hobbyväxthuset. Olle Magnusson födde bland annat idén med det unika komfortläget som inte existerar någon annanstans i växthusvärlden – inte ens hos professionella växthusodlare. Jonatan Magnusson programmerade och dresserade alla de algoritmer som behövs för att datorn ska veta hur den löser problem.

- Det tog oss sju år att utveckla det här konceptet. Men nu finns MyEden-systemet som förlänger din odlingssäsong, underlättar vinterförvaringen och skapar god komfort samt festlig stämning i det inglasade rummet.

Läs mer om hur MyEdens smarta klimatsystem fungerar